Převařování pitné vody za nestandardních situací

Je-li voda nezakalená a senzoricky přijatelná (barva, pach chuť), je možné následující postup považovat za dostatečný pro desinfekci pitné vody:

Vodu uvedeme jednorázově do klokotavého varu, např. ve varné konvici, takže bublá celá její hladina (voda má přibližně 100°C),a pak ji necháme nejméně 10 minut stát a přirozeně chladnout v pokojové teplotě . Pro většinu účelů použití by se poté mělo vyčkat nejméně tak dlouho, než se voda ochladí na teplotu vhodnou k danému účelu použití

POZOR NA RIZIKO OPAŘENÍ!

Informace Státního zdravotního ústavu pro veřejnost: převařování pitné vody

Aktuality

 
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
Partyzánské náměstí 2633/7, Moravská Ostrava, 702 00 Ostrava,
tel.: 596 200 111, fax: 596 118 661, podatelna@zuova.cz,
Datová schránka: pubj9r8